Motor SP15

Hello,

I’m a french letterpress printer. I have a Vandercook SP15 (#22293) with an electric problem:
1 – I turn on the press
2- Main cylinder ink drum don’t move
3- I help the cylinder ink drum to turn with my hand
4- Cylinder ink drum start turning
5- 30 seconds after, the fuse of my electric switchboard blows !

(I have enough electric power)

Any idea ?

Thanks !
Thomas

Motor SP15

10 thoughts on “Motor SP15

  • December 11, 2018 at 2:07 am
    Permalink

    Thanks for your help, problem solved :)
    It was the capacitor – completely dead !!!
    Specialized electrician has checked all the wired, all is ok.

  • December 10, 2018 at 11:26 am
    Permalink

    Hello Paul – salut Thomas – I understood from the e-mail contact that I had with Thomas, that the press was probably sold through Deberny & Peignot, and that is to French type height. I also understood that since the press has entered Thomas’s workshop, that he had problems with it. I suspect that the wiring is faulty. i had a look at those photographs and that doesn’t look very good to me. There are several SP15’s here in the Netherlands as well, just give me a shout and I see what I can find on this side. Et, bon courage…

  • December 10, 2018 at 11:11 am
    Permalink

    I don’t have info on a Dyna motor. I only have a pdf for a Reliance motor which is found on a large number of SP15 sold for the North American market. There’s an SP15 in Amiens. I will contact the owner on your behalf.

  • December 10, 2018 at 1:28 am
    Permalink

    Is anyone have the shematic diagram of the motor for SP15 ? I have probably have problem with capacitor and cabling…
    Thanks !

  • December 6, 2018 at 12:30 pm
    Permalink

    Marshall Henderson posted a potential problem on Briarpress – you might look – an electrical shop can fix that problem if he is correct.

    I love Provence – spent a week on a VBT bicycle tour there (two days in Avignon) and on another week trip, spent a week in St. Remy in an apt – great food, wine, etc

    lad

  • December 6, 2018 at 1:33 am
    Permalink

    Thanks Lad.
    Paul gave me the same explanation. The press print in France since 60 years, so i will bring the motor to a repair shop – i think it’s the first thing to do !
    (i’m in Avignon / Provence – south of France ;)

  • December 5, 2018 at 4:32 pm
    Permalink

    Is the problem new or is the press new to you?

    If the press is new to you, sounds like its not wired correctly for the 220v current in France – I would stop trying until you have it checked for wiring. The motor you have can run on either 110v or 220v, but the electrical wires to the motor are hooked to the motor differently depending on which power you are using. An electrician can solve this for you.

    If you have had the press for awhile and the problem is new, then take the motor to a small electric motor shop and have it rebuilt if possible – you will get a perfect match with a rebuilt v. a reasonable match with a new motor.

    lad

    You in Paris? I love Paris and the 7th!

  • December 5, 2018 at 7:43 am
    Permalink

    You can take it to a small motor repair shop who may be able to repair it. Or you can use the specifications on the motor label to search for a replacment. But if you do this it must have a right angle gearbox shaft.

  • December 5, 2018 at 6:08 am
    Permalink

    Thanks for your answer Paul. I enclosed a photo of the motor.
    I think this press was built for export because there is a plate on it with the french enterprise with use it from 1963 !
    Can i find “new” motor for SP15 ?

    Thomas

  • December 5, 2018 at 4:28 am
    Permalink

    Your press may not be wired for French electrical requirements. Originally, it would have been if it press was built for export to France. However, it may have arrived there through resale from another country. The motor, if original to the press (1962) is now 56 years old and may be dying.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.